Pitozis, üst göz kapağının diğer göz kapak seviyesine oranla daha düşük seviyede durması veya aynı hizada durmaması hastalığıdır. Göz kapağı bazen görme açısını örtecek veya gözü tam kapatacak düzeyde olabilir. Her yaş döneminde gözlemlenebilecek bir hastalıktır.
40 yaş üzeri erişkin yaş döneminde kişilerde gözlemlenebilir. Genellikle yaşlılık etkisiyle gerçekleşen değişkenlerle ilişkili bir durumdur. Göz kaslarının gevşemesi veya kas fonksiyonlarının azalması ile göz kapakları kuvvetini kaybeder ve gevşer. Bu tek göz kapağında olabilir. Çift taraflıda gerçekleşebilir.
Çocuğun daha doğduğunda göz kapağı diğerine göre daha aşağıda olması halidir.
Göz kapaklarının düşmesinin çeşitli nedenleri vardır:
Pitozis belirtileri görsel olarak kendini göstermektedir.
Tek tarafta göz kapağı düşüklüğünde her iki göz kapak seviyesindeki fark net olarak dikkat çeker. Bu fark çoğunlukla herkes tarafından anlaşılacak düzeyde net olarak gözlemlenir. Fakat bazen fark güçlükle anlaşılacak düzeyde minimal düzeyde olabilir.
Kapak seviyeler arasındaki fark tek taraflı göz kapağı düşüklüklerinde anlaşılması kolay olarak kabul edilir.
Fakat her iki göz kapağında düşüklüğü varsa durumun kişi tarafından anlaşılması ve hastalığa ilişkin tıbbi destek ihtiyacı talep etmesi daha güçtür.
Çift taraflı kapak düşüklüğü olan hastalarda bu durum kendini çoğunlukla belli başlı şikayetlerle gösterir. Bunlar;
Görme açısının kapanması ile çocuklarda görme yetisinin gelişmesi ve görme sorunları,
Görüş açısında azalma
Ağrı ve uyuşukluk hissi
Yorgunluk ve yorgun görünüm
Çocuklarda, göz kapağının altından görebilmek için başlarını geriye doğru devirerek bakmaya ve görmeye çalışırlar.
Göz bebeğini kısmı veya tam olarak örtecek düzeyde olan kapak düşüklüklerinde çoğunlukla Ambliyopi (göz tembelliği) yol açabilir.
Tedavisi cerrahidir.
Göz doktoru muayenesi sırasında ardından cerrahi plan, kişinin kas fonksiyonları, kapak fizyoloji ve diğer etken olan ihtiyaçlarına göre planlanır.
Cerrahide hedef göz kapak seviyesini yeterli düzeyde yükseltmektir.
Çoğunlukla cerrahi lokal anestezi ile yapılır. Lokal anestezi ilacı cilde enjekte edilir. Cerrahide Sedasyon kullanmak da mümkündür. Ameliyattan sonra ilk ay göz kapaklarında ödem olabilir, ancak bu en çok ilk haftada fark edilir, sonrasında ödem geriler.
Çalışan kişilerde işe dönmek için herhangi bir engel olmasa da, cerrahinin yorucu etkileri, göz kapağı morarması, ödem veya yara izine zarar vermemesi için ilk hafta istirahat ve herhangi bir fiziksel egzersiz yapmanız önerilir.
Göz kapağı genellikle ilk birkaç haftada ödem ve kısmı morlukların gerilemesiyle ile ameliyat sonrası sonuçlar hemen hemen netleşmiş olur.