Çocuklarda Göz Muayenesi
Çocuklarda göz muayenesi ihmal edilmemesi gereken bir rutin bir muayenedir. İlk muayeneye bebek dünyaya geldikten sonra ilk bir ayda göz yapılarının tam geliştiğinin görülmesi, görünümünün doğal olduğu, göz arkasının yani sinir tabakasının iyi olduğu, göz içinde herhangi bir tümör kitle gelişim bozukluğunun olmaması ile ilk muayenesi 1 ayda yapmaktayız.
İlk bir aydan sonra çocuğun görmesi gelişime devam etmektedir. İlk 6 ayda çocukların çoğunun yakın görmesi iyi değildir. Bir aydan sonra 6 aya doğru çocuğun görmesi daha iyi olacaktır. Karşıya daha iyi bakabilmekte ve başını tutabilmektedir.
Bu sebepten dolayı 6 aydan sonra göz ölçümü almaktayız. Çocuk göz ölçüm cihazı ile ölçüm almak zor bir durum değildir. Bu numaralara bakarak ciddi bir görme sorunu olup olmadığı hakkında fikir sahibi olabiliriz. Çocuğun etrafa boş bakması odaklanamaması ilk aylarda normal bir durumdur.
Bu arada ara ara göz kaymaları şeklinde sıkıntılar olabilir. 6. ayda genelde bu tarz sorunlar ortadan kalkmakta karşıya daha iyi bakmak da ve göz kaymaları genelde geçmektedir. 6 ayda alınan göz ölçümlerinde ve tekrar göz arkası muayenesinde herhangi bir sorun olmaması , katarakt, göz tansiyonu olmaması, göz arkasında gelişim bozukluğu ve herhangi bir sorun yoksa 6. aydan sonra yılda bir çocuklara göz kontrolü önermekteyiz.
Çocuk göz muayenesi biraz sabır isteyen, özen isteyen ve aceleye getirilmemesi gereken bir muayenedir. Erişkin muayenesinden farklıdır. Çocuk göz muayenesi farklı bir muayene şeklidir. Burada daha çok gelişimsel, yapısal bozukluklar ve normal dışı olacak bulgular aranır.