Göz kapağı düşüklüğü, tıbbi olarak pitozis olarak bilinen, bir ya da her iki üst göz kapağının normalden daha düşük bir konuma sarktığı bir durumdur. Bu durum, istenmeyen kozmetik problemlere neden olabilir, kişilere yorgun bir görünüm kazandırabilir. Daha şiddetli durumlarda, düşük göz kapağı gözün bir kısmını veya tamamını kaplarsa görme problemlerine neden olabilir, ayrıca göz kapaklarını kaldırmak için kaşları kaldırmaktan kaynaklanan baş ağrıları gibi diğer durumlara da yol açabilir. Göz kapağında düşüklük olan çocuklar, görme sorunları riski altındadırlar. Çocuğun göz kapağı görüşü engelleyecek şekilde düşerse, göz tembelliği gelişebilir.
Göz kapağı düşüklüğü yetişkinlerde öncelikle önemli bir estetik problemdir. Yüzde yorgun bir görünüme sebep olur ve sosyal yaşamı olumsuz etkiler. Ayrıca yetişkinlerde göz kapağı düşüklüğü sadece estetik değil aynı zamanda görme alanında daralmaya da sebep olur. Çocuklarda ve bebeklerde görme gelişimine olumsuz etkisi olabilir.
Pitozis, doğumsal veya sonradan olabilen üst kapağın anormal düşük pozisyonudur. Çocuklar doğuştan pitozis ile doğabilir. Bu, göz kapaklarını kaldıran levator kasında bir kusuru gösterir. Doğuştan düşük göz kapağı hafiften şiddetliye kadar değişen derecelerde olabilir, ancak çocukların normal görsel gelişimini sağlamak için hızlı bir şekilde değerlendirilmesi önemlidir.
Konjenital pitozis doğumda mevcuttur ve ilerleyici olmama eğilimindedir. Genellikle (%75) tek taraflıdır. Yaygın olarak göz kapak kasının zayıf gelişimine veya onun fibrozis, yağ veya bağ doku ile yer değişimine bağlıdır. Göz kapağında düşüklük çocuklarda kozmetik, fonksiyonel ve psikolojik problemlere yol açabilir. Doğumsal pitozis olan gözler özellikle tek taraflı olanlar her aşamada göz tembelliğine yatkındırlar.
Pitozis en çok yaşlı kişileri hayatlarının ilerleyen dönemlerinde etkiler, bu da göz kapaklarını kaldıran kaslardaki yaşa bağlı değişiklikler, göz travması, katarakt ameliyatı veya kontakt lens kullanımı nedeniyle olur.
Çeşitli nörolojik durumlar düşük göz kapaklarına neden olabilir, örneğin miyastenia gravis veya miyotonik distrofi, ancak bunlar daha az yaygındır ve genellikle çift görme veya genel kas zayıflığı gibi diğer belirtilerle ilişkilidir. Göz kapakları, şişme veya büyük kistler tarafından ağırlaştığında da düşebilir.
Ne yazık ki, çoğu durumda pitozisi önlemek mümkün değildir ve yaşa bağlı pitozisli hastalarda, düşüklük zamanla giderek kötüleşebilir.
Sunulan tedavi türü birçok faktöre bağlıdır, ancak görme ve görünümü etkileyen şiddetli pitozis hastaları için cerrahi önerilir. Cerrah, bir veya her iki göz kapağını cerrahi olarak kaldırarak sorunu düzeltir.
Pitozis tedavisi, görüş alanınızı önemli ölçüde iyileştirerek genel yaşam kalitenizi artırır. Göz yorgunluğu, kaş ağrısı ve düşük göz kapaklarıyla sıklıkla ilişkilendirilen diğer belirtilerden sizi rahatlatabilir. Ayrıca, ameliyat, kozmetik görünümünüzü iyileştirir, daha az yorgun görünmenizi sağlar ve göz simetrisi oluşturur.
Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı genellikle sedasyonla lokal anestezi altında çocuklarda ise genel anestezi ile gerçekleştirilir. Bir veya her iki göz kapağının tedavi edilmesine bağlı olarak yaklaşık 45-90 dakika sürer.
Pitozisin cerrahi düzeltmesi için levator rezeksiyonu ve frontal askı gibi birçok prosedür mevcuttur. Levator rezeksiyonu zayıf-iyi (>4 mm) levator fonksiyonu olanlarda faydalı iken askı prosedürü levator fonksiyonu kötü (<4 mm) olanlarda uygulanır. Hastanın levator fonksiyonu artıkça, levator cerrahisinde başarı artmaktadır. Bu nedenle levator fonksiyonunun 4 mm’nin üstünde olduğu olgularda genel olarak levator cerrahisi olabilir fakat ameliyat sonrası göz kapağının yeterli pozisyona gelmeme durumu da mevcuttur.
Bu sebeple biz ameliyat sırasında farklı değişkenlere bakarak ameliyat sırasında da prosedürlerimize ekleme yaparak başarı şansını artırmaya çalışıyoruz.
Doğumsal göz kapağı düşüklüğü ameliyatı için çok değişken yaşlar, teknikler ve durumlar vardır. Pitozis ameliyatını tek faktöre bakarak veya tek değişkene bakarak karar vermek mümkün olmadığı kanısındayım.
Örneğin doğumsal göz kapağında düşüklük olan az bir hasta grubunda ameliyat öncesi levator fonksiyonun 4 mm olduğu ve fonksiyonu çok zayıf olan hastamda fasial greft ile kapak düşüklüğü ameliyatı planlamama rağmen genel anestezi ile ameliyat sırasında kararımızı değiştirip levator cerrahisine döndük ve ameliyat sonrası göz kapağının fonksiyonunun iyi olduğunu ve göz kapağının yeterli düzeyde kalktığını gördük.
Yani kapak düşüklüğü ameliyatları kişiye özel planlanmalı ve muayene detaylarına tam bağlı olmadan, nörolojik adaptif değişimlere de bağlı farklı sonuçlar olabileceği akılda tutulmalıdır. Yaşa bağlı kapak düşüklükleri nispeten doğumsal kapak düşüklüklerinden daha iyi ve daha tahmin edilebilir sonuçları vardır. Hasta memnuniyeti yüksek olup cerrahi olarak da daha kestirilebilir sonuçları vardır.
Düşük göz kapağı ameliyatı sonrası iyileşme süresi oldukça kısa olup, çoğu hasta bir hafta sonra işine dönebilir. Ameliyat sonrası ilk haftada, hastalara gözde bulanık görme yapacak kalın bir antibiyotik merhem verilir. İşiniz ağır kaldırma gerektiriyorsa, işinize dönmek için 1-2 hafta dinlenmeniz önerilir. Üç ay sonra, göz kapağı tamamen iyileşmiş hale gelecektir.