Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı, etkili ve kalıcı bir çözüm sunar. Ameliyat genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir ve ameliyat sonrası dönemde, hastalar genellikle hızlı bir iyileşme süreci yaşarlar. Pitozis yani göz kapağı düşüklüğü göz kapağını kaldıran kasın fonksiyonunun zayıf olması sebebi ile oluşur.
Pitozis anne karnında gelişimsel veya genetik sebeplerle olabileceği gibi sonradan gelişen yaşa bağlı, travma, nörolojik veya kas hastalıklarına bağlıda oluşabilir. Bu durumun tesbiti veya tedavi şekli bu konuda uzman ve tecrübeli bir hekimin değerlendirmesi ile olacaktır. Kapak düşüklüğünün görüldüğü yaş, aslında gelişim sebebine yönelik ip uçları içerir. İleri yaşlarda ki bir hastada muhtemel olarak kasın yapıştığı bölgeden ayrılıp geriye gitmesi sebebi gelişen kapak düşüklüğünde başarı oranı tecrübeli ellerde yüksektir.
Çocuklarda doğumsal kapak düşüklüğü doğumda vardır ve genelde aynı düzeyde devam eder. Genç bir hastada sabahları iyi bir seviyede göz kapağı olup akşamları göz kapağının düşük olması kas hastalığı belirtisi olabilir. Yada kafa travması sonrası sinir yaralanması veya sıkışması olabilir. Detaylı bir muayene ve değerlendirme ile sebep saptandıktan sonra tedavi protokolü oluşturulmalıdır.
Göz kapağı düşüklüğü hastanın yaşı, göz kapak fonksiyonu, hastanın beklentisine göre planlanmalıdır. Doğumsal pitozisi olan bir hastada kas fonksiyonu zayıfsa askılama yöntemleri seçilmelidir. Ama en önemli konu eğer göz kapağı fonksiyonu iyi veya orta düzeydeyse yapılacak askılama ameliyat olacak hastanın kendi kasını kullanma hakkını elinden almak anlamınada gelebilir. Yani iyi, detaylı muayene ve tecrübe çok önemli bir durumdur.
Hasta yaşı 3.5 yaşından önceyse silikon askılama yapmak, hasta yaşı 3.5 yaştan büyükse bacağından kas kılıfı alarak askılama en iyi yöntemdir. Silikon askılama hastada uzun süre etkili olmadığını görmekteyim. İkinci çözüm için kas kılıfı kullanmak en doğru yöntem olmaktadır. İleri yaşlarda veya kas fonksiyonu iyi olan hastalarda kas güçlendirme ameliyatı en uygun yöntemdir.
Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı için en iyi yöntem lokal anestezi yani uyuşturarak yapılan ameliyattır fakat çocuklar bu teknik için uygun değillerdir. Bu sebeple çocuklarda genel anestezi ile ameliyat yaparken büyük çocuklarda ve yetişkinlerde lokal anestezi ile ameliyat yapmaktayız.
Lokal anestezi ile ameliyat sırasında hasta oturtulur ve karşıya bakar durumda her iki göz kapağı simetrisini ayarlamaktayız. Genel anestezi altında ayar tamamen hekim tecrübesi ve öngörülerimize göre olmaktadır.
Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı fiyatları için standart bir ücret yoktur. Hastanın ihtiyacına yani göz kapağı muayenesine göre belirlenmektedir. Göz kapağı tek taraflı veya çift taraflı olması ek olarak başka işlem yapılıp yapılmayacağı, bacaktan kas kılıfı alınıp alınmayacağına göre fiyatlar değişir. Her klinikte de uygulama şekli klinik tecrübesi veya dönemin getir maliyetlerine göre fiyat değişikliği olabilecektir.
Pitozis ameliyatları çok değişkenli bir süreç içermektedir. En önemli durum ameliyat sonrası özellikle çocuklarda gözün açık kalması ve göz kuruluğu problemleridir. Göz kuruluğu ve gözün açık kalma problemleri ile mücadele ilk 1 ay ciddi öneme sahiptir. Eğer hekiminize kolay ulaşamıyorsanız, ailenin çocuğa ayırdığı önem ve süre eksik olursa aile müsait değilse bu 1 aylık süreç riskli olabilir. Gözün saydam tabakasında enfeksiyon, leke gelişimi olabilir buda çocukta görme azalmasına yol açar.
Göz kapağı kas fonksiyonu iyiyse hastalarda iyileşme süresi daha kısa olup ortalama 10-15 gün içinde hasta iyileşmektedir. Eğer kas fonksiyonu zayıf ise ve kas kılıfı ile askılama ameliyatı yapılmışsa bu süre 20 gün ila 1 ayı bulmaktadır. Bu süreç hastanın tedavi ve sürecine uygun hareket etmesi, hastada göz yaşı miktarı, gözün iyi kapanması ile kısalabilmekte veya uzayabilmektedir.